19 / 11 / 2024
4 take aways om god ESG-Kommunikation
By Anna Louise Heinrichen
Oktober var måneden, hvor vi for alvor satte ESG-kommunikation på dagsordenen med et morgenseminar, der tiltrak mere end 180+ deltagere fysisk, samt de mange som så med digitalt.
Med den overvældende interesse og engagement viste dette seminar tydeligt, hvor vigtigt og aktuelt emnet er. Vi er utroligt stolte af arrangementets popularitet og de fortsatte samtaler det har inspireret, som fortsat er med til at forme vores tilgang til bæredygtighed.
Hvis du også synes, at kommunikation om bæredygtighed er udfordrende, så fortsæt med at læse her, hvor vi deler de fire vigtigste indsigter fra seminaret.
Nær og konkret kommunikation om ESG-initiativer er effektiv
Store planer og visioner er essentielle, men de kan hurtigt blive abstrakte og vanskelige at forstå i relation til den enkelte virksomheds branche. Det er vigtigt at være specifik i sin kommunikation og beskrive de konkrete initiativer, man er i gang med. Dette kan godt indgå i rammen af en større og langsigtet plan, men især i B2C-segmentet er det nære og nutidige lettere at relatere til.
Proportionalitet mellem impact og kommunikation er nøgleordet
Er det acceptabelt at kommunikere om initiativer, der er forretningskritiske, men som ikke adresserer en virksomheds eller organisations væsentligste bæredygtighedsudfordringer, især klimamæssigt? Dette er et centralt dilemma i ESG-kommunikation. Kommunikationen omkring bæredygtighed skal være proportional. For eksempel udgør sourcing af kakao 98% af Toms' CO2-udledninger, hvilket gør det vanskeligt troværdigt at fokusere på andet end netop denne store udfordring. Omvendt er det afgørende for omstillingen, at virksomhederne handler og kommunikerer om deres fremskridt – også på de mindre væsentlige bæredygtighedstemaer.
Bæredygtighedskommunikation er en fast del af salgsprocessen
Flere virksomheder overvejer nu, hvilken effekt ændringer i forretningsmodeller og -strategier har for kunderne. Det er en udfordring at omstille salgsorganisationer til at fremme ESG-fremskridt frem for profit, eller til at sælge produkter med længere levetider frem for antallet af solgte enheder. Kunderne skal overbevises på nye måder, og særligt i store organisationer som VELUX kan det være svært at sikre, at frontlinjen kommunikerer korrekt om bæredygtighed. Dette nødvendige kontroltab gør, at salgsorganisationen kan tilpasse ESG-performance til lokale markeder, men risikoen er, at der kommunikeres overdrevent, hvilket kan lede til greenwashing.
Mikrokommunikation som strategi
REMA 1000 viser vejen ved at prioritere handlinger før holdninger og kommunikation. Kædens ESG-kommunikation bygger på kreative fremstillinger af mange små handlinger, der samlet set klart viser en virksomhed, der stræber efter at ændre kundernes indkøbsvaner i en bæredygtig retning. Disse initiativer skal naturligvis understøttes af mere omfattende tiltag, som er fundamentalt væsentlige (men måske sværere at formidle).