03 / 02 / 2025
KRONIK: NÅR USA ER UFORUDSIGELIG
By Kristoffer Nilaus Tarp, Sustainability Director
Hvis danske virksomheder skal komme gennem 2025 og Trumps præsidentperiode med skindet på næsen, skal relationerne til USA bevares – men vi skal også se mod Afrika for nye muligheder, skriver Kristoffer Nilaus Tarp. (Denne kronik bliv første gang delt i Altinget)
Trumps har allerede skabt rystelser, der mærkes ud over USA's grænser. Højere handelsbarrierer og grønne tilbageskridt vil skabe udfordringer for danske cleantech-virksomheder, skriver Kristoffer Nilaus Tarp.
Trumps har allerede skabt rystelser, der mærkes ud over USA's grænser. Højere handelsbarrierer og grønne tilbageskridt vil skabe udfordringer for danske cleantech-virksomheder, skriver Kristoffer Nilaus Tarp.
Nytårsnat hoppede danske virksomheder ind i et afgørende år, hvor globale udfordringer og muligheder vil kræve nytænkning.
Geopolitisk uro, en volatil økonomisk udvikling, skærpede krav til bæredygtighed og nye, fremvoksende økonomier tegner en kompleks fremtid – men måske også en tid, hvor Danmark kan spille en central rolle med grønne løsninger og stærke alliancer.
Begrebet VUCA (volatility, uncertainty, complexity og ambiguity) blev udviklet af det amerikanske militær i 1980'erne for at beskrive den omskiftelige, usikre, komplekse og flertydige verden, der fulgte Sovjetblokkens fald.
Få dage efter Trumps indsættelse er spillereglerne fundamentalt ændret, og uforudsigelighed er det eneste forudsigelige. Man havde dengang næppe forestillet sig, at en af de absolut største drivere af global usikkerhed i 2025 ville være den demokratisk valgte præsident i netop USA.
Donald Trumps genkomst har allerede skabt rystelser, der kan mærkes langt ud over USA's grænser.
Trump-effekten: Forudsigelig uforudsigelighed
Året var næppe startet, før Trumps interesse for Grønland og et ubekvemt familievisit var blevet en af nyere tids mest alvorlige udenrigspolitiske kriser i det stadigt nytårssøvnige rigsfællesskab.
Trumps tro væbner, Elon Musk, er samtidig i fuld gang med at blande sig i det, vi traditionelt set har betragtet som absolut interne nationale anliggender i flere af vores nabolande.
Det er, her få dage efter Trumps indsættelse, ulideligt klart, at spillereglerne er fundamentalt ændret, og at uforudsigelighed er det eneste forudsigelige i 2025. Hertil kommer de mere eller mindre kendte udviklinger, som vi må regne med også vil påvirke Danmark og Europa.
Handelsbarrierer, som Trumps varslede ti procent told på europæiske varer, vil presse eksporten, og hans nu officielle og erklærede grønne tilbageskridt vil skabe udfordringer for danske cleantech-virksomheder i USA.
Når Trump gennemfører sine planer om at udvide naturgasproduktionen med faldende energipriser i USA til følge, vil det presse den europæiske konkurrenceevne yderligere.
Løkkes tidligere rådgiver: Danmark må forberede sig på handelskrig med USA. Trumps præsidentskab kan imidlertid også skabe muligheder, som vi så det efter 2016, hvor flere amerikanske delstater og virksomheder intensiverede deres klimainitiativer i opposition til den føderale politik.
Europa lader også til fortsat at skrue op for den grønne omstilling.
Også udviklingen i Ukraine vil indirekte påvirke danske virksomheder særligt i relation til, hvordan kravet til oprustning vil påvirke vores egen økonomi og europæisk købekraft.
Ukraines genopbygning kan på den anden side byde på spændende muligheder for danske virksomheder. Fra et dansk synspunkt er der brug får både at forstå, præcist hvordan de enkelte eksportsektorer vil blive ramt og herudover at kaste sig ud i strategisk alliancebygning for at søge at afbøde konsekvenserne.
Behold de gode handelsrelationer
Midt i dette geopolitiske kaos står Europa foran et reguleringsmæssigt nybrud, der kan få stor betydning for danske virksomheder. De omfattende krav om ESG-data vil eksempelvis udfordre mange virksomheder på et tidspunkt, hvor konkurrenceevnen allerede er under pres. Mange amerikanske virksomheder ser ikke transatlantiske relationer som et nulsumsspil men mener, at vi bør handle og vækste sammen.
Samtidig skaber reguleringen transparens og forhåbentlig konkurrencefordele for de virksomheder, der arbejder seriøst med bæredygtighed. En anden nøgleregulering i EU er grænsereguleringen på CO2-udledning, Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), som sætter en importtold på varer til EU, der afhænger af varens klimabelastning. CBAM vil sikre mere fair konkurrencevilkår, da eksempelvis kinesiske og amerikanske virksomheder ikke længere kan drage fordel af lempeligere hjemlige klimapolitikker. Dette skaber en ny dynamik i samhandlen, hvor danske virksomheder med innovative løsninger kan udnytte deres grønne forspring.
At sikre disse fordele kræver imidlertid strategisk handling – både på nationalt niveau og i samarbejde med EU – for at sikre, at reguleringer ikke bliver en hæmsko, men en løftestang for bæredygtig vækst. Det skal blandt andet sikres ved at bibeholdes gode handelsrelationer mellem EU og USA.
Der er masser af fornuftige amerikanske virksomheder og beslutningstagere på tværs af det politiske spektrum, der ikke ser de transatlantiske relationer som et nulsumsspil men tværtimod anerkender, at vi bør handle og vækste sammen.
Åben op for Afrika som partner
Fremtiden kræver, at vi også kigger ud over Europa og USA. Verdens hurtigst voksende økonomier findes i Afrika og andre udviklingslande, hvor råstoffer, ung arbejdskraft og markedspotentiale spiller en stadig større rolle.
11 ud af de 20 hastigst voksende økonomier i 2024 var at finde i Afrika, og samlet set er 18 ud af de 20 udviklings- eller emerging economies.
Det er her, fremtidens forsyningskæder skal bygges, og her, vi skal finde løsninger på nogle af verdens største udfordringer – fra klimaforandringer over fødevareproduktion til befolkningsvækst.
Danske virksomheder kan positionere sig som leverandører af bæredygtige teknologier og samtidig skabe stærke partnerskaber, der understøtter lokal udvikling.
Afrika repræsenterer både en udfordring og en mulighed.
Udfordringen ligger i at sikre bæredygtig vækst, så Afrika ikke ender med blot at kopiere, hvordan vi har udviklet os i Vesten. Danske virksomheder har her gode muligheder for at tilbyde grønne og bæredygtige løsninger, der både styrker lokal udvikling og sikrer forsyningskæderne til den europæiske industri. Behovet for kritiske råstoffer og stabil arbejdskraft gør det nødvendigt at tænke langsigtet og strategisk i forhold til verdens udviklingsøkonomier.
Det kræver politisk mod og erhvervsmæssigt engagement – og her har Danmark en mulighed for at gå forrest i samarbejde med EU.
Afrika og andre udviklingslande er ikke kun leverandører af råstoffer, men også markeder med stort potentiale for bæredygtige løsninger, hvis vi formår at bygge bro og skabe gensidig tillid.
Brug EU-formandskab og FN's sikkerhedsråd
I 2025 bør vi generelt tænke i utraditionelle partnerskaber – coalitions of the benevolent willing – hvor velmenende virksomheder, civilsamfund og beslutningstagere går sammen om at finde løsninger på globale udfordringer. 2025 kan gøre Danmark til en nøglespiller i udviklingen af en mere bæredygtig og retfærdig global økonomi.
Verden står på mange måder ved en skillevej, hvor tidligere tiders antagelser om globalisering, frihandel, demokrati og stabilitet er under pres. Det kræver, at danske virksomheder tænker langsigtet og forstår deres rolle i en geopolitisk sammenhæng.
Jeg har i 2024 talt med en række erhvervsledere som netop er i fuld gang med at tage denne rolle på sig – noget vi måske har været mindre vant til med vores selvforståelse som lilleputnation.
2025 vil være præget af usikkerhed, men er forhåbentlig også året, hvor de rette valg kan gøre Danmark til en nøglespiller i udviklingen af en mere bæredygtig og retfærdig global økonomi.
Med vores pragmatiske mindset, dygtige virksomheder, gode erfaringer med offentligt-privat samarbejde og stærke økonomi er Danmark godt positioneret til at indtage en ledende rolle, der kan skabe muligheder for danske virksomheder og i sidste ende præge verden i en mere bæredygtig retning.
Det kræver en innovativ, dynamisk og samtænkt erhvervs-, handels-, industri- og udenrigspolitik, der hele tiden tager bestik af verden og fremmer danske styrkepositioner.
Det kommende EU-formandskab og medlemskab af FN's Sikkerhedsrådet vil sikre en stærk og synlig stemme i forsøget på at komme igennem et vildt 2025 med skindet på næsen.